събота, 14 юни 2014 г.

Предстои изолация - какво да изберем?


Стиропор, фибран или каменна вата?

Решили сте да си направите изолация на апартамента, къщата на село или виличката и се чудите какви материали да използвате. В повечето случаи не сме запознати с техническите характеристики на строителните материали за това се доверяваме на майсторите. Но до колко е правилно това. Тенденциите на 2014-2015 г.

Често майсторите ви дават цена с включени материали която започва от 25.00 лв/кв ,който е най-евтиният вариант , но ако се замислим това е груба грешка, защо?Майсторът или строителната бригада винаги гледа да спечели повече или често не са запознати с качествата на материалите. За това е най-добре да се съветвате с консултантите в магазина от който ще закупите материалите. Не се доверявайте на майсторите, те имат изгода да купят по евтини материали или да икономисат някои от елементите на самата изолационна система.

От какво се състои една изолация когато стената е на замазка или тухла:

- Бетонконтакт – това е грунд с песъчинки който помага на шпакловъчният материал да се задържи върху замазката.

-         Лепило за топлоизолационни плочи – изглажда стената и подготвя основата за топлоизолационният материал.

- Топлоизолационен материал – най-популярните и масово използвани са стиропор (EPS), фибран(XPS) и каменна (минерална) вата.

- Дюбели – това са пласмасови пирони които служат за укрепване и задържане на топлоизолационният материал за стената.

- Шпакловъчен материал с фибри – използва се за шпакловане на повърхността на топлоизолационният материал и задържане на изолационната мрежа.

- Изолационна мрежа – бива 145 и 160 гр. не правете компромис вземете си минимум 160 гр. за предпочитане "текстилно-стъклофибърна мрежа" ще разберете ползата му след 10 години, солите съдържащи се в мазилката след време ще разядат стъклофибърната, което не се отнася за текстилно-стъклофибърната.

- Грунд за мазилка или фасаген – независимо каква каква мазилка или фасаген ще използвате за крайно покритие използвайте грунд, задължително оцветен в цвета на мазилката или фасагена.

- Мазилка или фасаген – финишно покритие на вашата изолация.

Мазилките биват няколко вида в зависимост от формата, структурата и състава.

Може би най-важният момент - мазилката е лицето на вашият дом и трябва да бъде внимателно подбрана. Драскана или влачена е въпрос на вкус но минерална, акрилна или силиконова е от значение за живота на изолацията ви.

- Минерална мазилка – често се продава в торби, подходящо решения за нискобюджетни решения– задължително покриване със фасаген.

- Акрилна(акрилатна) мазилка – в баки от 25 кг. също бива драскана или влачена с по добри показатели от минералната по желания се оцветява.

- Силиконова мазилка – в баки от 25 кг. оцветена, драскана и влачена с различна зърненост на камъчетата, най-добрият вариант понеже не изисква завършване със фасаген.

Ако все пак решите да не използвате мазилка за крайно покритие, а предпочитате след шпакловката с фибри да минете фасаген вариантите са два силиконов или акрилен (акрилатен). От край време беше прието да се използва акрилен или акрилатен фасеген, от няколко години на пазара се появи силиконов който е с доста по-добри показатели било като устойчивост на цветовете или по-дълъг живот.

И за финал не се доверявайте на майстори които ви казват, че няма нужда от дюбели и че така работели винаги.

Не правете компромис със изолационната мрежа.

Внимавайте плътността на изолационият материал (стиропор) да отговаря на описанията и в никакъв случай дебелината му да не е под 5 см иначе няма смисъл.

Избирайте сами материалите си като се съветвате с консултантите в магазина, отидете с майсторите в магазина и нека заедно да решите точно какви материали ще се използват и продавачът да обясни на майстора как точно се използва или нанася всеки един компонент от системата, защото технологиите постоянно се обновяват и най-често продавачите са в крак с тенденциите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар