Страници

неделя, 17 април 2016 г.

Защо да не купуваме евтино лепило за плочки?

Защо да не използваме евтино лепило за плочки?


Когато решим да направим ремонт на банята си най-често се вслушваме в съветите на майсторите, разбира се това е правилно защото тези хора с това си вадят прехраната и е прието да знаят най-добре кое лепило е подходящо за конкретният случай.

Нашият случай обаче е друг, майсторът ви е казал сами да си набавите материалите понеже е зает или просто не иска да се бърка в това какви материали ще използвате. Във всеки случай е добре да сте запознати с характеристиките на лепилото за фаянс или гранитогрес.

Лепилата по начало се делят на класове които задължително трябва да бъдат упоменати върху самите опаковки на всеки един продукт, а те са както следва:

C1 - Лепило за плочки на циментова основа
С2 - Лепило на циментова основа с подобрени характерисики
С1Т - Лепило на циментова основа, устойчиво на свличане
С1Е - Лепило с отворено време за работа (съхне бавно)
С1F - Лепило с ускорено време на втвърдяване
С1ТЕ - Лепило с отворено време на работа, устойчиво на свличане
С1FT - Лепило което е устойчиво на свличане с ускорено време на втвърдяване
С1FE - Лепило което комбинира в себе си бързо втвърдяване и отворено време за работа
С2Т - Лепило с подобрени характеристики и устойчиво на свличане
С2Е - Лепило с подобрени характеристики и отворено време за работа


Също така лепилата се делят на такива които са подходящи за вътрешно и външно лепене, еластични и специално модифицирани за гранит, естествени камъни или мрамор (но това е друга тема)

Редно е да се посъветвате с продавач консултантите в магазина от където сте решили да пазарувате, кое е най удачният вариант за вашият случай. Но каквото и да ви предложат - НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ ОТ НИСКАТА ЦЕНА.



Защо ли? Ето ви една проста сметка:

1 квадрат фаянс средно върви 15 лв на кв/м
Майсторът също ще ви вземе някъде там за да ви ги залепи = около 30 лв.

Разходната норма на торба лепило за плочки от 25 кг е 5-6 килограма на квадрат.

Ако сметнем че е средно 5 кг, то с една торба ще се залепят 5 кв/м плочи. С други думи ако си купите лепило за плочи от 5 лева и залепите 5 квадратни метра, то ще ви излезе по 1 лев на квадрат.

Ако си купите лепило от 10 лева ще ви излезе 2 лева на квадрат.


Е до тук имаме 30 лв плочи и майсторлък, дали ще са 31 или 32 лв на квадрат не е от голямо значение, след като това лепило държи всички плочи в банята ви години наред.

Ако предположим, че средните размери на на банята са от 15 до 30 квадрата, за които са необходими от 3 до 6 торби лепило - простата ни сметка показва че наистина не струва да се прави компромис само заради цената, защото лепилото е може би един от най-важните компоненти за дългогодишната експлоатация на една баня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар