неделя, 17 април 2016 г.

Защо да не купуваме евтино лепило за плочки?

Защо да не използваме евтино лепило за плочки?


Когато решим да направим ремонт на банята си най-често се вслушваме в съветите на майсторите, разбира се това е правилно защото тези хора с това си вадят прехраната и е прието да знаят най-добре кое лепило е подходящо за конкретният случай.

Нашият случай обаче е друг, майсторът ви е казал сами да си набавите материалите понеже е зает или просто не иска да се бърка в това какви материали ще използвате. Във всеки случай е добре да сте запознати с характеристиките на лепилото за фаянс или гранитогрес.

Лепилата по начало се делят на класове които задължително трябва да бъдат упоменати върху самите опаковки на всеки един продукт, а те са както следва:

C1 - Лепило за плочки на циментова основа
С2 - Лепило на циментова основа с подобрени характерисики
С1Т - Лепило на циментова основа, устойчиво на свличане
С1Е - Лепило с отворено време за работа (съхне бавно)
С1F - Лепило с ускорено време на втвърдяване
С1ТЕ - Лепило с отворено време на работа, устойчиво на свличане
С1FT - Лепило което е устойчиво на свличане с ускорено време на втвърдяване
С1FE - Лепило което комбинира в себе си бързо втвърдяване и отворено време за работа
С2Т - Лепило с подобрени характеристики и устойчиво на свличане
С2Е - Лепило с подобрени характеристики и отворено време за работа


Също така лепилата се делят на такива които са подходящи за вътрешно и външно лепене, еластични и специално модифицирани за гранит, естествени камъни или мрамор (но това е друга тема)

Редно е да се посъветвате с продавач консултантите в магазина от където сте решили да пазарувате, кое е най удачният вариант за вашият случай. Но каквото и да ви предложат - НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ ОТ НИСКАТА ЦЕНА.



Защо ли? Ето ви една проста сметка:

1 квадрат фаянс средно върви 15 лв на кв/м
Майсторът също ще ви вземе някъде там за да ви ги залепи = около 30 лв.

Разходната норма на торба лепило за плочки от 25 кг е 5-6 килограма на квадрат.

Ако сметнем че е средно 5 кг, то с една торба ще се залепят 5 кв/м плочи. С други думи ако си купите лепило за плочи от 5 лева и залепите 5 квадратни метра, то ще ви излезе по 1 лев на квадрат.

Ако си купите лепило от 10 лева ще ви излезе 2 лева на квадрат.


Е до тук имаме 30 лв плочи и майсторлък, дали ще са 31 или 32 лв на квадрат не е от голямо значение, след като това лепило държи всички плочи в банята ви години наред.

Ако предположим, че средните размери на на банята са от 15 до 30 квадрата, за които са необходими от 3 до 6 торби лепило - простата ни сметка показва че наистина не струва да се прави компромис само заради цената, защото лепилото е може би един от най-важните компоненти за дългогодишната експлоатация на една баня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар